SJOW werd in 2001 opgericht als jeugdafdeling van de Concertband De Scheldezonen om jongeren de kans te geven in een orkest te spelen waar de muziekkeuze, de aanpak en het niveau aangepast zijn aan hun interesse en mogelijkheden.

Onder leiding van hun eerste dirigent, Erwin Robbens, groeide SJOW in een mum van tijd uit tot een orkest van meer dan dertig muzikanten.

De leeftijd van de muzikanten varieert van 9 tot 29 jaar. Ondanks dit grote leeftijdsverschil vormt het orkest een
hechte groep vrienden die steeds uitkijkt naar de wekelijkse repetitie op woensdag, naar de concerten en vooral ook naar het jaarlijkse repetitieweekend.

Op het programma staat muziek die de jeugd aanspreekt, zoals Rood van Marco Borsato, rockers als So Lonely van The Police of We will rock you van Queen. Daarnaast bevat het repertoire ook nummers uit het Big-Band genre
zoals Hello Dolly en bekende nummers uit films en televisieseries zoals The Simpsons, Flikken, Witse en James Bond.

SJOW verzorgde reeds verschillende concerten waaronder een concert op de Filateliebeurs in de Heizelpaleizen te Brussel, concerten tijdens de Valaarfeesten in Wilrijk en de Moretusfeesten in Hoboken, de muzikale omlijsting van het ATV-programma 'Vertellingen' in het Rivierenhof in Deurne, concerten in het dienstencentrum 'Victor De Bruyne' in Hoboken, het opluisteren van het toneelstuk Frankenstein en concerten in deSingel tijdens het Promenadeconcert van De Scheldezonen.

Ter ere van hun 5-jarig bestaan organiseerde SJOW een ontmoetingsconcert met 5 andere jeugdorkesten en speelden ze tevens op een evaluatieconcert te Oostmalle waar ze niets dan lovende kritieken kregen. Op 28 april 2007 nam SJOW deel aan het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) te Neerpelt en behaalde er een eerste prijs cum laude met een score van 93%.

Op 26 april 2008 gaf SJOW een groots concert in samenwerking met Eric Barayanka, Dirk Denoyelle en Axl Peleman in park Sorghvliedt te Hoboken. In mei 2009 nam SJOW opnieuw deel aan het EMJ en het orkest bevestigde er in een hogere categorie haar kunnen: er werd weer een eerste prijs cum laude behaald.

Voor hun 10-jarig bestaan werd er een reis naar het verre Friesland georganiseerd alsook een groot muziekfeest in CC De Kern in Wilrijk. Na dit concert gaf Erwin het dirigeerstokje door aan Chris Denissen,

In het voorjaar van 2014 werd beslist een frisse wind door het jeugdorkest Sjow te laten waaien. Het dirigeerstokje werd na enkele audities en een stemmingsronde doorgegeven aan Benjamin Jacobs. Helaas kon hij vanaf 2016 de muzikale leiding van SJOW niet meer combineren met zijn job als muziekleerkracht. Omdat de meeste jonge muzikanten intussen ook reeds meespeelden met de Concertband werd het jeugorkest tijdelijk stilgelegd.

In het najaar van 2019 werd een nieuw instaporkest opgestart dat open staat voor zowel jonge als oudere beginnende muzikanten.