SJOW werd in 2001 opgericht als jeugdafdeling van de Concertband De Scheldezonen om jongeren de kans te geven in een orkest te spelen waar de muziekkeuze, de aanpak en het niveau aangepast zijn aan hun interesse en mogelijkheden.

Onder leiding van hun eerste dirigent, Erwin Robbens, groeide SJOW in een mum van tijd uit tot een orkest van meer dan dertig muzikanten. Op het programma stond muziek die de jeugd aanspreekt, zoals Rood van Marco Borsato, rockers als So Lonely van The Police of We will rock you van Queen. Daarnaast bevatte het repertoire ook nummers uit het Big-Band genre
zoals Hello Dolly en bekende nummers uit films en televisieseries zoals The Simpsons, Flikken, Witse en James Bond.

SJOW verzorgde verschillende concerten waaronder een concert op de Filateliebeurs in de Heizelpaleizen te Brussel, concerten tijdens de Valaarfeesten in Wilrijk en de Moretusfeesten in Hoboken, de muzikale omlijsting van het ATV-programma 'Vertellingen' in het Rivierenhof in Deurne, concerten in het dienstencentrum 'Victor De Bruyne' in Hoboken, het opluisteren van het toneelstuk Frankenstein en concerten in deSingel tijdens het Promenadeconcert van De Scheldezonen.

Op 28 april 2007 nam SJOW deel aan het Internationaal Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) te Neerpelt en behaalde er een eerste prijs cum laude met een score van 93%.

Op 26 april 2008 gaf SJOW een groots concert in samenwerking met Eric Barayanka, Dirk Denoyelle en Axl Peleman in park Sorghvliedt te Hoboken. In mei 2009 nam SJOW opnieuw deel aan het EMJ en het orkest bevestigde er in een hogere categorie haar kunnen: er werd weer een eerste prijs cum laude behaald.

Voor hun 10-jarig bestaan werd er een reis naar het verre Friesland georganiseerd alsook een groot muziekfeest in CC De Kern in Wilrijk. Na dit concert legde Erwin Robbens het dirigeerstokje neer.